Werkgevers of werknemers zijn er niet immuun voor: slachtoffer of getuige zijn van pestgedrag of intimidatie op de werkvloer. Maar hoe kun je het vroegtijdig detecteren? Dit zijn onze tips.
Misplaatste opmerkingen, minachtende blikken of dubieuze grappen. Kleine gebaren die werkgevers misschien niet direct waarschuwen. En toch kunnen deze acties de eerste voortekenen zijn van pesten op het werk. Hoewel opmerkingen en attitudes onderhevig zijn aan subjectiviteit vanuit elke medewerker (“…dat moet toch kunnen?!“) is de werkgever verplicht hier de juiste aandacht aan te besteden. De werkgever voert een beleid gericht op voorkoming en indien dat niet mogelijk is beperking van psychosociale arbeidsbelasting, waaronder pesten, (seksuele) intimidatie en discriminatie.
Het Arbobesluit werkt deze verplichting verder uit. Zo moet de werkgever kunnen aantonen dat het personeel is voorgelicht over de risico’s en over de maatregelen die het bedrijf heeft getroffen. Verder moet de werkgever erop toezien dat de werknemers de instructies en voorschriften, gericht op het voorkomen of beperken van het risico op pesten, naleven.
Voor een werkgever met een hoog verantwoordelijkheidsgevoel is het soms moeilijk om interne conflicten binnen zijn team tot de kern op te sporen. Verschillende situaties kunnen aanleiding zijn om pestgedrag te herkennen of op te sporen. Een belangrijk element dat pestgedrag binnen een team in de kaart kan spelen is de hiërarchie. Als een medewerker om een of andere reden een vorm van macht uitoefent over een andere medewerker, terwijl beiden dezelfde status hebben, kan intimidatie snel gebeuren.
Pesten kan in verschillende vormen voor komen, zowel mondeling als gebarend. De pester heeft vaak de neiging om zijn ongenoegen snel uit te spreken en aarzelt niet om een machtsstrijd aan te gaan. Ook de verspreiding van geruchten, ironische spot, infantiliserende straffen of misplaatste opmerkingen kunnen een teken zijn van intimidatie.
In het geval van pesten op het werk zijn er meerdere opties beschikbaar om dit te bestrijden. Allereerst, aarzel niet om je leidinggevende op de hoogte te stellen van de situatie om intern een oplossing te bedenken. Wanneer de situatie van intimidatie zeer zichtbaar is, moet de werkgever optreden als een tussenpersoon, omwille van de veiligheid van zijn werknemers. Intern kan een onderzoeksprocedure worden opgezet, inclusief een beoordeling van de situatie en interviews met de betrokken medewerkers. Mocht de leidinggevende juist de persoon zijn die het gedrag vertoont, kan er worden aangeklopt bij de interne of externe vertrouwenspersoon van de organisatie.
Om ingrijpende procedures en de ellende voor medewerkers te voorkomen, kunnen trainingen bijdragen aan het voorkomen van pestgedrag en intimidatie. De training Omgaan met Grensoverschrijdend Gedrag is een goede keuze om het wettelijke kader rondom intimidatie te leren en daarnaast effectieve acties en tips te leren om het vroegtijdig te herkennen en op een veilige manier bespreekbaar te maken.
Neem vrijblijvend contact met ons op. Onze ervaren adviseurs, consultants en trainers helpen je graag.